Salam Pertemuan Buat Semua Seintim Hubungan Seerat Ukhwah Menyemai Kasih Mesra Diantara Kita Moga Mendapat Rahmat Yang Esa







Sunday, April 04, 2010
Berhabuk dan Bersawang

Tajuk thread aku kali ni mmg bersesuaian dgn apa yang terjadi pada blog aku..
Takder idea dan takder masa nak tulis.. Kekadang bila ada masa takder idea.. bila ada idea takder masa plak. So, mencari sesuatu yang nak dicoretkan disini kena pikir 2 3 kali. Lantaklah.. bukan ada sapa nak baca blog aku pon.. aku jer layan ckp sowang2.. hehe .. Ckp sorang lagi bagus dari kutuk2 orang kan? yea betul.
Esok iaitu hari Isnin exam aku paper last. Management Information System..
subjek gabungan antara IT dan Management. Yang part IT aku rasa senang jer lah. tp bab part management tu yang poning kepalo den. Aku baru baca sampai bab 7. ada lg 4 bab untuk dihabiskan.. ala.. lepas subuh bleh lagi mentelaah.
Apa aku nak story nie erk? kawan2 ada idea? takder? ala... erm.. aku pikir jap
oh ya.. dah 2 tahun aku ada kat UIA.. terasa cepat jer masa berlalu. Disebabkan masa yang terlalu cepat berlalu. Aku kekadang dan banyak lupa pada kampung halaman. Bukan aku tak mau balik kampung. Tp serabut banyak kat kampung.. balik je kampung benda2 bukan akademik yg aku kena tempuhi. Kekadang pening kepala aku. Usia baya2 ramai dah kawin. lg plak yg dah ada anak.. argh.. jeles nya..

Opss.... dah nak masuk subuh... nak g siap2 dulu lah jawabnya...
Assalamualaikum...

Posted at 05:45 am by hifzaili
Make a comment  

Wednesday, August 12, 2009
DIkala aku memendan rasa

Assalamualaikum..

Ketika ini aku berada di dalam bilik berseorangan.. Adi, Shahril dan Hafiq dah g kelas. So, memandangkan kelas pukul 2 nanti. Ada lah masa nak coret2 kat sini.

Lagi 10 hari dah nak puasa.. Aku pon tak tahu mcm mana nak lalui puasa yang akan mendatang nie.. Banyak perkara dalam kepala ni yg buat aku runsing..

Pagi ni bangun awal.. Hari rabu biasanya PALAPES UDARA akan ada baris pagi. Seawal 5.30 aku bangun. Gosok baju sampai pukul 6. 15 baru g mandi. Dah siap dalam pukul 6.30.. Hpku berbunyi dan aku tgk ada msg "Xde baris pg ni.. Gtaw yg laen" dari Midie. Member budak Fiqh aku.. Huhu. Sambung tidur.

Breakfast dan kembali ke Laptop nie.

Kepala runsing jer 2 3 hari nie. Tak tahu kenapa.. Mungkin aku ada buat silap kot? Mungkin ada org tgk membenci diriku? Entah la..

Kepala runsing sebab banyak assignment belum siap? Ya, banyak assignemnt belum siap.. Nak buat asyik tak betul jer. . Asyik membaca sampai buku yg tgk aku.. Ahahah. apa nak jadi lah kan.. Dah nama pelajar U pon masih malas lagi.
Kalau keje lagi penat.

Orang kata sewaktu belajar la tempoh paling menarik dalam hidup.. Kenapa erk? ada org ckp kat aku.. Waktu jadi student ni lah waktu kita belajar membuat kesilapan.. buat silap waktu belajar labih baik dari buat silap masa kerja nanti. Waktu belajar ni jugalah kita belajar ilmu bukan akademik yang lain.. Belajar main rugby ker, belajar silat ker, belajar ilmu tentera ker, belajar motivasi orang ker.. Terpulang pada diri masing2.. Pada aku, dlm usia nak mencecah 25 nie.. Waktu ni lah aku kejar semuanya... Aku pernah bekerja dan tahu peritnya sebuah pekerjaan.. Amat penat.. Gaji ciput jer.. Nak bagi lebih pon aku ni kan kelulusan apa jer dulu..

Jap lg kelas Calculus 1. Kelas yg sepatah haram aku tak paham.. Tapi layan jer..
Wasalam..
P/S: Aku nyer blog mmg selalu cerita rojak....

Posted at 10:09 am by hifzaili
Make a comment  

Friday, July 24, 2009
Panduan Memilih Kamera Digital

Panduan Memilih Kamera Digital 
Back To Standard Version

Posted By : niazman (azman, sezaman)
Source : www.virtualfriends.net (VF)
Author : Ahmad Sufyan Che Abdullah
Posted On : Sat, 18 Jul 2009  04:51:52 PM


Description:



Ramai juga yang ingin memiliki kamera digital tetapi tidak tahu memilihnya. Zaman sekarang, orang dah tak pakai kamera analog yang beroperasi menggunakan teknik dedahan cahaya kepada filem, tetapi semuanya menggunakan digital. Bila sebut saja kamera digital yang ada 10 megapixel, maka ramailah yang terngaga, "Wow... 10 megapixel!". Saya kerap kali terdengar orang tanya, "Awak punya kamera berapa megapixel? Berapa harga beli?" Bila saya jawab, "5.0 megapixel, harga RM1200" Lalu dikatakan, "Mahalnya, saya beli 6.0 megapixel cuma RM700 sahaja." Dalam hati saya cuma menjawab, "Sebenarnya di Carefoure pun, ada cuma RM300 lebih, kamera yang berkemampuan hingga 12 megapixel!" Inilah sindrom tidak memahami teknologi, sehingga merugikan kita.

Justeru saya ingin berkongsi sedikit tentang panduan mendapatkan kamera digital yang baik. Saya sendiri bukanlah pakar dalam bidang kamera, bukan juga cameraman yang bagus, cuma sekadar berkongsi teori yang wajib difahami dan diketahui. Bak kata orang, ilmu itu suatu kekayaan. Dengan ilmu boleh mengelakkan kerugian. Memahami Keperluan Megapixel Kamera Hakikatnya, untuk cetakan gambar digital sehingga bersaiz A4, kita cuma perlukan cuma sehingga 3 megapixel sahaja. Lebih dari itu, ia tidak akan lagi mencantikkan kualiti cetakan. Kualiti cetakan anda tidak terjejas. Tidak akan bertambah cantik. Apatah lagi jika anda cuma 'mencuci' gambar sekadar bersaiz 4R ata 6R, tiada maknanya menggunakan megapixel yang besar. Apa itu megapixel? Megapixel secara mudahnya ialah saiz digital sesuatu gambar. Gambar yang diambil oleh kamera digital yg terdiri daripada berjuta2 pixel titik warna.

Mudahnya, jika titik itu semakin banyak dalam satu ruangan yang sempit, titik itu akan menjadi lebih kecil. Jika titik itu menjadi lebih kecil, maka sudah tentu kualiti gambar akan lebih halus. Saya tidak mahu menggunakan kaedah yang terlalu teknikal, cukuplah anda faham dengan cara yang mudah: Adakah pen yang bermata besar boleh lukis satu lukisan yang halus? Sudah tentu tidak. Suatu gambar yang halus dan cantik bila titik-titiknya itu sangat halus. Justeru, jika sampai tahap yang halusnya itu sudah memenuhi ruang, maka ia tidak lagi boleh halus. Kalaupun gambar itu halus, pencetaknya pula tidak mampu untuk mencetak sehalus itu. Masih blur? Mudahnya, cukuplah kamera digital anda bermegapixel 4 megapixel untuk menghasilkan kualiti gambar yang baik. Lebih daripada itu, anda tidak perlu lagi, melainkan anda seorang juru kamera profesional yang memang kerja anda menghasilkan gambar dan diupah beribu2 ringgit. Jangan bazirkan duit kepada perkara yang kita sendiri tidak gunakan. Jangan bazirkan duit dengan beli yang bermegapixel tinggi.

Hari ini, majoriti megapixel paling kurang yang dijual dikedai ialah 4 megapixel.

Lensa
Unsur yang kedua yang sangat penting, tetapi sering diabaikan ialah jenis lensa. Tidak pernah orang tanya apak jenis lensa yang digunakan. Lensa yang baik ialah jenis vario tessar, atau leica, ataupun nikkor, ataupun lens canon. Setakat ini, Leica yang digunakan oleh Lumix Panasonic antara yang terbaik dan sering mendapat pengiktirafan dunia. Namun begitu, lense Nikkor oleh kamera Nikon juga bagus dan tidak pernah dipertikaikan kredibilitinya. Sony Cybershot sekarang ini pun menggunakan lens jenis Vario Tessar Carl Zeiss, yang juga lens yang baik. Namun jika perbandingan dibuat, daripada gambar2 yang diambil dengan cahaya yang sama, setakat ini saya nampak Lens Leica lah yang memberi imej yang baik.

Sensor
Kamera yang baik juga tidak bergantung kepada lensa sahaja, tetapi bergantung kepada sensor cahaya. yang digunakan. Sekarang ini, kebanyakan kamera menggunakan CMOS sensor. Ada juga yang menggunakan CCD lens, namun kedua-duanya tidak banyak perbezaannya. Sensor cahaya membolehkan penetapan kadar pendedahan lens kepada cahaya seperti ISO400, ISO100 dan seumpamanya. Secara mudahnya, jika anda ambil gambar dalam gelap, anda kena guna ISO400 tetapi dalam cerah hanya perlu guna ISO100. Perlu diingatkan juga, jika anda guna ISO400, sebenarnya gambar anda tidak akan menjadi cantik. Akan wujud banyak Noise pada gambar tersebut, akibat kekurangan cahaya. Gambar yang cantik terhasil kerana cahaya yang cukup. Namun begitu bagi SLR, ISO100 sehingga ISO1250 masih boleh 'diguna' walaupun kebanyakannya boleh sampai sehingga ISO3200. Selain daripada itu, image yang terhasil akan lebih banyak Noise.

Image Processor
Selain daripada jenis lens dan sensor yang merubah harga sesebuah kamera digital, jenis pemproses imej juga menjadi faktor yang memberikan perubahan pada harga. Semakin canggih pemproses imej, semakin cantiklah imej yang terhasil dan semakin mahal lah harganya. Kalau dulu, kamera menggunakan teknik dedahan cahaya yang masuk melalui lens dan akan terbentuklah imej pada filem. Namun sekarang, sudah tidak ada filem, tetapi menggunakan image processor yang bertindak sebagai 'retina' untuk pengimejan.

Fungsi-fungsi Tambahan
Kamera menjadi mahal kerana fungsi-fungsi tambahan seperti image stabilizer yang menyerap getaran tangan anda, fungsi penetapan kadar ISO dan fungsi2 automatik lain seperti mengubah kadar cahaya untuk jenis2 gambar tertentu, juga mengubah masa bukaan lens. Semakin banyak fungsi yang digunakan, semakin mahal harganya, dan semakinlah perlu anda pandai guna.

Saiz dan Rekabentuk
Rekabentuk dan saiz menentukan harga. Semakin nipis kemera yang digunakan, semakin mahal lah harga tersebut. Saranan saya, hanya kalau anda ada duit lebih saja beli yang bersaiz nipis. Jika rasa tak nak membazir belilah yang bersaiz biasa sahaja.

TIPS-TIPS MEMBELI KAMERA








  • Jika anda bukan profesional, belilah kamera autofokus dan bukan SLR kamera.


  • Jika anda nak belajar teknik-teknik fotografi, belilah SLR kamera. SLR tu jenis yang ada lens boleh tambah-tambah dan boleh dipulas-pulas tu.


  • Jika ada duit lebih, jenama Lumix Panasonic berharga dalam 1000 boleh dibeli, jika bajet kurang, carilah Nikon atau Canon atau Sony Cybershot berharga dalam RM700. Jika bajet sikit sangat, saranan saya camera paling murah tetapi boleh hasilkan gambar yang baik ialah Canon. dengan harga RM499 anda boleh dapatkan.


  • Pilih jenis bateri yang digunakan. Sebaiknya, cari yang bateri bersaiz AA atau AAA supaya jika kehabisan bateri, anda boleh beli bateri di kedai. Jika anda beli yang jenis bateri yang khas digunakan utk kamera tersebut, masalah utama jika bateri habis di saat2 penting.


  • Pilih jenis Memori Kad yang digunakan. Memori Kad jenis SD ialah yang paling murah, dan senang didapati. Sekarang ini boleh beli yang 2 - 4 GB dah di pasaran. Canon, dan Lumix biasanya guna SD. Ada juga yang guna M2, memori kad ini agak mahal biasanya digunakan oleh Sony Cybershot. Sony juga guna MemoryStick Pro Duo yang harga nya mahal. Satu lagi jenis memori kad xD. Yang ini lagi lah mahal dan agak susah didapati. Kamera Olympus biasnya guna jenis ini. Kalau rasa nak tambah memori kad lain kali, elakkan beli yang jenis ini. Kena ingat, kamera digital tak semestinya guna jenis yang sama memori kadnnya. Pilihlah memory kad yang murah.


  • Jika gunakan batery AA. Sila beli charger dan batery rechargeble sekali. Beli yang MH nya lebih daripada 2000 supaya tempoh caj lebih cepat. Jika beli yang 1200 anda akan berjanggut menunggu bila bateri siap dicaj penuh.







Artikel dari Ahmad Sufyan Che Abdullah [iDeologi] on 2007/3/3



Posted at 03:36 am by hifzaili
Make a comment  

Wednesday, July 08, 2009
UIA.. tunggu..aku datang...

Pada pagi ini aku dlm proses kemas mengemas untuk pulang ke UIA.. bosan pon ada pulang sorang2.. tapi apa nak buat.. Esok ada kem ibadah.. so, balik je lah..
Assalamualaikum...

Posted at 09:44 am by hifzaili
Make a comment  

Tuesday, July 07, 2009
Time has come

Assalamualaikum...
Masanya telah tiba untuk aku kembali ke arena blog ini..
Terlalu banyak yg rasa ingin ditulis,..
Tapi selalunya penat nak tulis... Ahahah..

1st of all kita ucapkan AL-Fatihah buat Hifzana Ahmad Hafni.. sebab 7 Julai ni besday dia.. Kalau dia masih ada umurnya dah 36thn.. Arwah akak aku...

Rabu ni aku akan mendaftar kembali ke UIA... Setelah puas bercuti selama 3 bulan lamanya.. Puas gak la cuti..
Banyak benda aku dapat buat...

Kepada kawan2 aku yg kahwin tue.. Sori la sebab banyak yg tak dpt attend... Banyak kekangan sebenarnya.. Huhu.
Kepada kawan2 UIA.. jumpa lagi kita nanti... Azam baru.. Semangat baru..
Wasalam...

Tadi tgk Transformers 2.. Best gak la...


Posted at 01:08 am by hifzaili
Make a comment  

Monday, March 23, 2009
Annual Kem Wataniah sem 2 2009

Aku mengharapkan kem wataniah ni mcm camping..
Dpt suka2 sambil main dgn unggun api..
Tapi jangkaan aku meleset.
Ptg jumaat tue dah kena maki pasal baju budak kelas aku tak seperti yang disuruh. oleh Kopral Sozana.
Apa nak buat. Aku boleh concludekan isu ini kerana arahan diberikan pada pagi jumaat menyuruh pakai baju hitam pulak.. Padahal pada rabu pagi Kopral dah suruh pakai baju merah.
Free2 je kena maki..
Bukan salah aku kan?
Ptg tue dah penat kawad dan lari2.. Malam mungkinkah rehat?
Lepas makan dan magrib serta isyak..
Tazkirah Isyak pon best. Stap Wan memberi input yg baru pada aku..
Askar bukan sekadar askar.
Means kita kena jadi askar yang baik.
Askar yang baik adalah askar yang jaga tatsusila peperangan.
Tak tinggal solat. Jaga akhlak dll.
(Nanti Continue)

Posted at 03:34 pm by hifzaili
Comments (2)  

Monday, March 16, 2009
C++ Programming

#include <iostream>
#include <iomanip>
#include <cmath>
using namespace std;
void printMenu(float value_meal[4][3]);
void getType(int& num_meal);
void getSize(char& size_type,int num_meal);
void getQty(int& meal_qty,int& num_meal,char size_type);
void assignArrayNum(char size_type,int& size_num,int& num_meal);
void priceMeal(int& num_meal,int& size_num,float value_meal[4][3],int& meal_qty,float& total_price);
void printSideDish(float& side_dish1,float& side_dish2,float& side_dish3);
void getSideDishType(int& sd_num);
void getSideDishQty(int& sd_qty,int& sd_num);
void priceSideDish(int& sd_num,int& sd_qty,float& side_dish1,float& side_dish2,float& side_dish3,float& total_sdPrice);
void calcGrossPrice(double& sum_meal,double& sum_sd,double& gross_price);
void calcDiscount(char& member,double& gross_price);
void calcTax(float& final_price,double& gross_price);
void calcPayment(float& money_paid,float& final_price,float& money_change);
void printReceipt(int iteration_meal,float num_total_price[],double sum_meal,int iteration_sd,float num_total_sdPrice[],
                  double sum_sd,char member,double gross_price,float final_price,float money_paid,float money_change);
int main()
{
    float value_meal[4][3]={{5,5.5,6},
                            {6.5,7,7.5},
                            {8,8.5,9},
                            {9.3,9.6,9.8}};
    float side_dish1=2.5;
    float side_dish2=1.5;
    float side_dish3=3.0;
    
    int num_meal;
    char size_type;
    int meal_qty;
    int size_num;
    float total_price;
    int sd_num;
    int sd_qty;
    float total_sdPrice;
    double gross_price;
    char member;
    float final_price;
    int addorder;
    int iteration_meal=0;
    int iteration_sd=0;
    float num_total_price[iteration_meal];
    float num_total_sdPrice[iteration_sd];
    double sum_meal;
    double sum_sd;
    float money_paid;
    float money_change;
     
    printMenu(value_meal);
   
    do
    {
    getType(num_meal);
    getSize(size_type,num_meal);
    getQty(meal_qty,num_meal,size_type);
    assignArrayNum(size_type,size_num,num_meal);
    priceMeal(num_meal,size_num,value_meal,meal_qty,total_price);
    num_total_price[iteration_meal]=total_price;
    cout<<endl;
    cout<<"Enter 1 to add order and 0 to proceed"<<endl;
    cin>>addorder;
    iteration_meal++;
    }while(addorder==1);
   
    for(int i=0;i<iteration_meal;i++)
    {
      sum_meal=sum_meal+num_total_price[i];               
    }
    cout<<setprecision(2)<<fixed;
   
    printSideDish(side_dish1,side_dish2,side_dish3);
   
    do
    {
    getSideDishType(sd_num);
    getSideDishQty(sd_qty,sd_num);
    priceSideDish(sd_num,sd_qty,side_dish1,side_dish2,side_dish3,total_sdPrice);
    num_total_sdPrice[iteration_sd]=total_sdPrice;
    cout<<endl;
    cout<<"Enter 1 to add order and 0 to proceed"<<endl;
    cin>>addorder;
    iteration_sd++;
    }while(addorder==1);
   
    for(int i=0;i<iteration_sd;i++)
    {
      sum_sd=sum_sd+num_total_sdPrice[i];                
    }
    cout<<setprecision(2)<<fixed;
   
    calcGrossPrice(sum_meal,sum_sd,gross_price);
    calcDiscount(member,gross_price);
    calcTax(final_price,gross_price);
    calcPayment(money_paid,final_price,money_change);
    printReceipt(iteration_meal,num_total_price,sum_meal,iteration_sd,num_total_sdPrice,sum_sd,member,gross_price,final_price,
                 money_paid,money_change);
   
    system("pause");
    return 0;
   
}

void printMenu(float value_meal[4][3])
{
     cout<<setprecision(2)<<fixed;
     cout<<"The Menu that we offer and its price is \n"<<endl;
     cout<<"Menu Name   Size(S) Size(M) Size(L)"<<endl;
     for(int i=0;i<4;i++)
     {
        cout<<"Mc Value "<<i+1<<"    ";
        for(int j=0;j<3;j++)
        {   
             cout<<value_meal[i][j]<<"   ";
        }
        cout<<" \n";
     }
   
}

void getType(int& num_meal)
{
     cout<<"-------------------------------------------------------------------------------"<<endl;
     cout<<endl;
     cout<<"Which number of Mc Value you want to order?"<<endl;
     cin>>num_meal;
    
     while(num_meal!=1&&num_meal!=2&&num_meal!=3&&num_meal!=4)
     {
      cout<<"The number of value meal you want is not available.Please re-enter: "<<endl;
      cin>>num_meal;
     }
    
}

void getSize(char& size_type,int num_meal)
{
     cout<<endl;
     cout<<"Which size type you want to order for McValue number "<<num_meal<<" ?"<<endl;
     cin>>size_type;
    
     while(size_type!='s'&&size_type!='S'&&size_type!='m'&&size_type!='M'&&size_type!='l'&&size_type!='L')
     {
      cout<<"The size of value meal is not available.Please re-enter(s,m or l only): "<<endl;
      cin>>size_type;
     }
}

void getQty(int& meal_qty,int& num_meal,char size_type)
{
     cout<<endl;
     cout<<"How many Mc Value number "<<num_meal<<"("<<size_type<<" size) did you want to order?"<<endl;
     cin>>meal_qty;
}

void assignArrayNum(char size_type,int& size_num,int& num_meal)
{
     if(size_type=='s')
     size_num=0;
     else if(size_type=='m')
     size_num=1;
     else if(size_type=='l')
     size_num=2;
    
     num_meal=num_meal-1;
}

void priceMeal(int& num_meal,int& size_num,float value_meal[4][3],int& meal_qty,float& total_price)
{
     cout<<endl;
     total_price=(value_meal[num_meal][size_num])*meal_qty;
     cout<<"Your total meal price is: "<<value_meal[num_meal][size_num]<<" x "<<meal_qty<<" = "<<total_price<<endl;
     cout<<"-------------------------------------------------------------------------------"<<endl;
}

void printSideDish(float& side_dish1,float& side_dish2,float& side_dish3)
{
     cout<<"-------------------------------------------------------------------------------"<<endl;
     cout<<endl;
     cout<<"The menu of side dishes that we offer and its price \n"<<endl;
     cout<<"Side Dish Name  Price"<<endl;
     cout<<"1)Coleslaw      "<<side_dish1<<endl;
     cout<<"2)Ice Cream     "<<side_dish2<<endl;
     cout<<"3)Potato Chip   "<<side_dish3<<endl;
}
   
void getSideDishType(int& sd_num)
{
     cout<<"-------------------------------------------------------------------------------"<<endl;
     cout<<endl;
     cout<<"Which number of side dish did you want to order?"<<endl;
     cin>>sd_num;
    
     while(sd_num!=1&&sd_num!=2&&sd_num!=3)
     {
      cout<<"The number of side dish you want is not available.Please re-enter: "<<endl;
      cin>>sd_num;
     }
}

void getSideDishQty(int& sd_qty,int& sd_num)
{
     cout<<endl;
     cout<<"How many side dish num "<<sd_num<<" did you want to order?"<<endl;
     cin>>sd_qty;
}    

void priceSideDish(int& sd_num,int& sd_qty,float& side_dish1,float& side_dish2,float& side_dish3,float& total_sdPrice)
{
     if(sd_num==1)
     {
         total_sdPrice=side_dish1*sd_qty;
         cout<<endl;
         cout<<"Your total side dish price is: "<<side_dish1<<" x "<<sd_qty<<" = "<<total_sdPrice<<endl;
         cout<<"-------------------------------------------------------------------------------"<<endl;                                     
     }
     else if(sd_num==2)
     {
         total_sdPrice=side_dish2*sd_qty;
         cout<<endl;
         cout<<"Your total side dish price is: "<<side_dish2<<" x "<<sd_qty<<" = "<<total_sdPrice<<endl;
         cout<<"-------------------------------------------------------------------------------"<<endl;                                     
     }
     else if(sd_num==3)
     {
         total_sdPrice=side_dish3*sd_qty;
         cout<<endl;
         cout<<"Your total side dish price is: "<<side_dish3<<" x "<<sd_qty<<" = "<<total_sdPrice<<endl;
         cout<<"-------------------------------------------------------------------------------"<<endl;                                    
     }
}

void calcGrossPrice(double& sum_meal,double& sum_sd,double& gross_price)
{
     gross_price=sum_meal+sum_sd;
     cout<<endl;
     cout<<"-------------------------------------------------------------------------------"<<endl;
     cout<<"Total value meal price is : "<<sum_meal<<endl;
     cout<<"Total side dish price is  : "<<sum_sd<<endl;
     cout<<"Your Gross price is       : "<<gross_price<<endl;
     cout<<"-------------------------------------------------------------------------------"<<endl;
}

void calcDiscount(char& member,double& gross_price)
{
     cout<<endl;
     cout<<"Are you the member of McDonals?Enter y for yes and n for no: "<<endl;
     cin>>member;
     cout<<endl;
    
     if(member=='y')
     {
       gross_price=gross_price*0.8;
       cout<<"Your gross price after discount 20% is: "<<gross_price<<endl;
     }  
}

void calcTax(float& final_price,double& gross_price)
{
     final_price=(gross_price*0.03)+gross_price;
     cout<<"Your final price after tax of 3% is   : "<<final_price<<endl;
     cout<<"-------------------------------------------------------------------------------"<<endl;
    
}

void calcPayment(float& money_paid,float& final_price,float& money_change)
{
     cout<<"Your final price after tax of 3% is   : "<<final_price<<endl;
     cout<<"Your payment is \t\t      : ";
     cin>>money_paid;
    
     while(money_paid<final_price)
     {
      cout<<"You pay less than the final price.Please add another "<<abs(money_paid-final_price)<<endl;
      cout<<"Your payment is \t\t      : ";
      cin>>money_paid;
     }
    
     money_change;
     money_change=money_paid-final_price;
     cout<<"Your change is \t\t\t      : "<<money_change<<endl;
     cout<<"-------------------------------------------------------------------------------"<<endl;
}

void printReceipt(int iteration_meal,float num_total_price[],double sum_meal,int iteration_sd,float num_total_sdPrice[],double sum_sd,char member,double gross_price,float final_price,
                  float money_paid,float money_change)
{
     cout<<endl;
     cout<<"Your receipt: "<<endl;
     cout<<"Value meal price: "<<endl;
      for(int i=0;i<iteration_meal;i++)
    {
      cout<<"\t\t "<<i+1<<".Order "<<num_total_price[i]<<endl;               
    }
    cout<<setprecision(2)<<fixed;
    cout<<"\t\t Total="<<sum_meal<<endl;
    
    cout<<"Side dish price: "<<endl;
      for(int i=0;i<iteration_sd;i++)
    {
      cout<<"\t\t "<<i+1<<".Order "<<num_total_sdPrice[i]<<endl;               
    }
    cout<<setprecision(2)<<fixed;
    cout<<"\t\t Total="<<sum_sd<<endl;
    
     if(member=='y')
     {
       cout<<"Gross price after discount 20% is = "<<gross_price<<endl;
     }  
     else
     {
       cout<<"Gross price is                    = "<<gross_price<<endl;
     }
     cout<<"Final price after tax of 3% is    = "<<final_price<<endl;
     cout<<"Your payment is \t\t  = "<<money_paid<<endl;
     cout<<"Your change is \t\t\t  = "<<money_change<<endl;
     cout<<"-------------------------------------------------------------------------------"<<endl;
     cout<<"                      THANK YOU AND COME AGAIN                                 "<<endl;
     cout<<"-------------------------------------------------------------------------------"<<endl;
    
}

    
     
    

 

Posted at 11:50 am by hifzaili
Make a comment  

Tuesday, March 10, 2009
Antara cinta dan cita-cita

Kalau sebut cinta je mesti ingat hubungan berpasangan kan? Tak lah.. Aku citer pasal cinta aku pada benda lain..
In the same meaning benda yang kita suka..
Tapi kekadang benda yang kita suka tue tidak selari dengan cita-cita dan mendatangkan masalah..
Masalah yang sering dihadapi oleh diriku ini adalah kurang tidur.. Mau nya tak cukup tidur.. Petang2 main ragbi.. Penat wo.. Kalau dah penat kenapa main? Minat wo.. So, apabila kurang tidur dan kurang rehat.. Performance dalam pembelajaran akan terjejas? Betul.. So how? Kekadang aku monolog sorang2 pon rasa mcm membazir masa.. Tapi bukan semua benda kita boleh cerita kat orang kan? So, at least tak la berat sangat kepala aku ini..

Let me see apa yang nak kena buat untuk hari ni?
1. Submit proposal Elements of Programming.. Status-aku nyer part dah siap.org lain sambung.
2. Assignment Discrete Maths .. Status-Lecturer baru upload hari ni.. Ada masa sampai 20 mac.. Group of 4 person.. So, tak bincang mende pon lagi.
3. Final submission Islamic Worldview - Due date 16 march.. aku tak taip apa lagi.. Nak sampai 100 pages...
4. Lab test Database System 1- Statusnya tadi lecturer tak datang.. so tak buat lagi.. Huhu.
Part2 last adalah pasal Wataniah dan Ragbi..
Wataniah ada Peperiksaan Kawad Kaki.. Tak hafal lagi hukuman2 kawad..
Ragbi plak ntah bila nak start KL league.. Main dah calar balar nieh..

Ok.. Weekend ni jugak la ada McLeague STEADFAST.. Ntah apa aku nak debate pon tak tahu..Takpe juga ada budak2 biro aku yang handal2..

Ok.. See ya.. Dah masuk zuhur nie.. Assalamualaikum...
Lapar.. Nak nie...

Posted at 01:20 pm by hifzaili
Make a comment  

Thursday, March 05, 2009
March 2009

Bulan March dah masuk pun.. Tapi apa yg aku belajar perlu ditingkatkan.. Huhu..
Bulan ni macam banyak sangat benda kena buat dan submit. Kalau tak silap aku.. Bulan nie saja dah ada 4 group project with 4 group presentation.. Poning gak la.. Tapi takpe.. Pelan2 kayuh.. Malam nie ada kelas mencerap bintang di langit..
Petang ni pulak dijadualkan ada friendly match between IIUM Mustang dan Bandaraya Dragon.. Main je lah. Menang kalah soal kedua..

Posted at 08:14 am by hifzaili
Make a comment  

Thursday, February 26, 2009
Apa cher?

At this moment.. Hifzaili is trying to be calm to what had happen..

Adakala kita rasa diri kita hebat.. Tetapi kita lihat ada lagi orang lebih hebat..

Adakala kita rasa kita kuat.. Hakikatnya kita lihat ada lagi orang lebih kuat...

Itu lah kita... Begitu kerdil.. Teringat sabda Rasulullah SAW berkenanaan dengan kota Konstantinopel "Kota Konstantinople akan berjaya ditawan oleh SULTAN yang BAIK, TENTERA yang BAIK dan RAKYAT yang BAIK".

Bukan senang untuk menjadi insan yang baik... Apatah lagi menjadi sultan yang baik mahupun tentera yang baik.. Tetapi itu semua tidak mustahil.. Kalau itu sabda Rasul, ia pasti terjadi..

Alhamdulillah.. Muhammad Al Fateh membuktikan sabda itu dengan menakluk Kontantinopel dan memberi nama Istanbul.. Menjadikan Gereja Aya Sofia sebagai Masjid Aya Sofia..

Apabila teringatkan Muhammad Al Fateh.. Teringat pula Salahuddin Ayubi.. Insan yang menakluk Jurusalem..

Ini juga insan hebat.. Berperang cara Rasulullah..

Malu diriku dengan insan sebegini.. Diuji dengan hebat dan bertambah pula taqwa mereka................


Posted at 10:27 am by hifzaili
Make a comment  

Next Page
   

<< April 2010 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Muhammad Hifzaili
Muhammad Hifzaili
Create Your Badge
Link Cyber Komuniti

VirtualFriends
Friendster
Facebook
Hotmail
Ukhwah.com

Blogger..

Ena
Salman
Dayana
Irfan Khairi
Afdlin Shauki
Hans Isaac
Ako Mustafa
Patrick Teoh

Pengajian Dan Pembelajaran

IIUM
Cosmopoint
Universiti Tenaga Nasional
Penang Free School

Perniagaan
$6.00 Welcome Survey After Free Registration!
Creative Network International
Exabytes - Your Excellent Hosting Partner!

Politik

Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu
Parti KeADILan Rakyat Malaysia
Parti Islam Se Malaysia
Parti Tindakan Demokratik
Lim Kit Siang
Parti Sosialis Malaysia

Free JavaScripts provided
by The JavaScript Source


My Websites

Free JavaScripts provided
by The JavaScript Source

Hit Counter
Netflixs

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



rss feed